22 ноября 2011 г.

Про виплату пенсій за вислугу років

До Федерації профспілок України надходить чимало звернень щодо виплати пенсій за вислугу років працівникам освіти та охорони здоров 'я, які після призначення пенсії працюють на відповідних посадах у закладах освіти та охорони здоров 'я за сумісництвом. Спілчани просять докладно роз'яснити порядок їх виплати.


Нагадаємо, що відповідно до п. «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та постанови Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909 праців-ники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення мають право на пенсію за вислугу років за наявності 25 років спеціального стажу роботи незалежно від віку.
За часів СРСР, згідно з роз'ясненнями відповідних державних органів (Держкомпраці СРСР, Мінсоцзахисту України), до спеціального стажу роботи для призначення пенсії за вислугу років зараховувалася тільки робота за основним місцем роботи. Робота за сумісництвом не зараховувалася до спеціального стажу, оскільки особи, які працюють за сумісництвом, пільгами, встановленими для працівників підприємств, установ, організацій, не користуються незалежно від того, працюють вони на цій роботі повний робочий день чи ні.
Стосовно виплати пенсій за вислугу років законодавчими актами жодних обмежень не встановлено. Навпаки - статтею 85 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що пенсії (не зазначено, який саме вид, а тому мова може йти про всі види пенсій) виплачуються без урахування одержуваного заробітку (прибутку) за місцем проживання пенсіонера і незалежно від реєстрації місця проживання. Відповідно до роз'яснення державних органів; пенсія за вислугу років виплачується непрацюючим пенсіонерам або якщо пенсіонер працює на роботах, які не, дають право на цю пенсію. Тож якщо пенсіонер, отримуючи пенсію за вислугу років, працевлаштується на посади, робота на яких дає право на зазначений вид пенсії, то виплата пенсії призупиняється.
Ураховуючи те, що робота за сумісництвом не дає права на пенсію за вислугу років, то після призначення пенсії за вислугу років пенсіонери можуть працювати на посадах, передбачених Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909, за сумісництвом, отримуючи при цьому пенсію без обмеження. Проте, як свідчать звернення, через незрозумілі причини 2011 року Пенсійний фонд України почав нараховувати переплату пенсій тим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років і працюють на відповідних посадах за сумісництвом.
Вважаючи такі дії органів Пенсійного фонду незаконними, Федерація профспілок України звернулася до Мінсоцполітики, на яке покладено державне регулювання та нагляд за призначенням, перерахунком і виплатою пенсій у солідарній пенсійній системі, із проханням втрутитися та вжити заходів для забезпечення виконання законодавства у повному обсязі. Адже якщо робота за сумісництвом не дає права на призначення пенсії за вислугу років, то відповідно вона не може позбавляти пенсіонера права на отримання такої пенсії.
Слід зазначити, що із цим питанням Федерація профспілок звернулася До Міністерства юстиції України, але, на жаль, цей державний орган ухиляється від надання конкретної відповіді, посилаючись на те, що зазначене питання перебуває в компетенції Мінсоцполітики України.
Про хід розв'язання цієї проблеми Федерація профспілок інформуватиме членські організації та читачів газети.

ВОЛОДИМИР МАКСИМЧУК,
ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АПАРАТУ ФПУ

Комментариев нет:

Отправить комментарий