19 марта 2010 г.

ПОБУДОВА ДЕРЖАВИ З ГІДНИМ РІВНЕМ ЖИТТЯ – ЦЕ СПІЛЬНА МЕТА УРЯДУ І ПРОФСПІЛОК

19 березня, у Будинку спілок Федерації профспілок України в Києві відбулася зустріч Президента України В.Ф.Януковича з всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями.
На зустрічі обговорювалися актуальні для профспілкового активу, всього українського суспільства питання щодо подолання кризи та відновлення роботи вітчизняних підприємств, забезпечення людей безпечними робочими місцями, гідною оплатою праці, підвищення ефективності соціального захисту працівників.
У своєму виступі перед профспілковим активом Глава держави дав вичерпний аналіз соціально-економічного становища в Україні, визначив пріоритети соціально-економічного розвитку держави. Він загострив увагу присутніх на кризових явищах, які переживає українська економіка, фінансова система держави, зокрема зупинився на таких питаннях як спад виробництва, безробіття, низький рівень оплати праці тощо.
У виступі В. Ф. Янукович висловив своє бачення і розуміння суспільно важливих проблем, які постійно обговорюються в профспілковому середовищі. Йшлося про те, як найкращим чином вдосконалити соціальний діалог, змінити його результативність, довести його якість і глибину до рівня європейського зразка. Він підкреслив, що особливу увагу потрібно приділити колективним договорам, щоб максимально посилити соціальний захист працівників. Глава держави запевнив, що продовжиться практика участі представника профспілок на засіданнях Уряду, центральних органів виконавчої влади, всі проекти рішень Уряду з соціально-економічних питань будуть попередньо надсилатися на розгляд і погодження профспілкам перед їх реєстрацією Міністерством юстиції, а він особисто сприятиме ухваленню парламентом закону про соціальний діалог.
В. Янукович виступаючи перед присутніми порушив також низку інших чутливих питань, зокрема щодо необхідності участі профспілок у формуванні державного і місцевих бюджетів, проведення справедливої реформи оплати праці, яку за його висловом «потрібно піднімати в рази», підвищення частки зарплати у собівартості продукції, виходячи з того, що достойна зарплата – підвищення купівельного попиту, джерело розвитку вітчизняного виробництва. Публічно заявив, що прийнятий закон про соціальні стандарти буде виконано на основі економічного зростання під громадським контролем профспілок
Щодо рейдерських атак на майно ФПУ Президент України запевнив, що дасть необхідні доручення відповідним органам захистити права найбільшої громадської організації країни.
Своїми міркуваннями щодо питань, які найбільше турбують профспілки з присутніми поділиться Голова Спільного представницького органу профспілок, Голова Федерації профспілок, народний депутат України В.Г.Хара.
Главі держави було вручено пропозиції профспілок щодо подальшого розвитку соціально-економічних і трудових відносин, Національну профспілкову доповідь «Праця в Україні: необхідність якісних змін для суспільної ефективності та гідного життя» і Пропозиції щодо модернізації системи соціального діалогу в Україні в розрахунку на те, що вони знайдуть своє відображення у заходах з реалі¬зації державної соціально-економічної політики і сприятимуть справед¬ливому ставленню держави до громадян та розвитку громадянського сус¬пільства в Україні.
Голова ФПУ Василь Хара акцентував на посиленні ролі профспілок у розбудові громадянського суспільства в України, щоб найпильніша увага суспільства приділялася забезпеченню захисту прав громадських організацій, здійсненню ними громадського контролю за діями влади та роботодавців, дотриманню основних стандартів у сфері праці на основі європейських стандартів і відповідно до конвенцій МОП, «заохочення до громадянського і соціального діалогу».
За словами В.Г.Хара, ефективне вирішення цих та інших завдань щодо розвитку економіки і забезпечення прав громадян у соціально-трудовій сфері неможливе без нала¬годження дієвої взаємодії органів влади з підприємцями та профспілками, узгодження інтересів держави, праці й капіталу.
Профспілковий лідер проінформував присутніх про сучасний стан соціального діалогу в Україні як невід’ємної складової розвитку демократичного суспільства. У своєму виступі він зупиниться на тому, що незважаючи на існуючу динаміку розвитку соціального партнерства, робота у напрямі соціального діалогу є недостатньо ефективною і не рідко у відриві від завдань, які повинні вирішуватися по всій вертикалі системи влади. Участь держави у соціальному діалозі має бути більшою. В.Г.Хара вніс низку пропозицій щодо подальшого розвитку соціального діалогу.
В обговоренні виступів взяли участь представники всеукраїнських профспілок і профоб’єднань, які входять до Спільного представницького органу профспілок.
Внесені під час обговорення зауваження та пропозиції учасників будуть реалізовані в комплексних цільових програмах ФПУ.

Комментариев нет:

Отправить комментарий